Nieuws

Kranslegging oorlogsmonument

Veel Amsterdamse scholen hebben een oorlogsmonument geadopteerd. De Meidoorn heeft het monument in de Witte de Withstraat bij nummer 80 geadopteerd. Op maandag 8 mei gaan we om 14.30 uur met de Bovenbouw een krans leggen ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers en het verzet in de tweede wereldoorlog.

Het monument aan de Witte de Withstraat in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan Jacob Miedema, Dirk Bons en Antonie Pieter Bons die op 11 april 1945 samen met vijf andere verzetsmannen in Zijpersluis door de bezetter zijn gefusilleerd.

De fusillade was een vergelding voor een aanslag die een verzetsgroep uit Langedijk had gepleegd. Doel was een munitiewagen van de bezetter in Den Helder. Maar in plaats van de munitiewagen werd een Duitse autobus getroffen. De inzittenden (een vrouw, een kind en drie militairen) kwamen met de schrik vrij.
Het monument is onthuld op 25 juni 1945. De gedenkplaat is bevestigd op het voormalige woonhuis van vader Dirk en zoon Antonie Bons.

Op de website dirkbons.nl is meer info te vinden. Een familielid van Dirk Bons heeft in maart in de BB een presentatie gegeven over de achtergrond van het monument.